7
http://www.mapuche.nl/


7 januari 2007
De Mapuche in Chili doen nieuwe gooi naar zelfbeschikking
Daniela Estrada

SANTIAGO, 7 januari (IPS) - De Mapuches, de grootste inheemse groep in Chili, kijken uit naar de dialoog die de regering in Santiago wil beginnen over hun eisen. Zelfbeschikking, participatie, landrechten en erkenning van hun rechten en noden op het vlak van gezondheidszorg, onderwijs en economische ontwikkeling staan daarin centraal.

Moe zijn ze geworden van de beloften over meer sociale gerechtigheid en betere participatie die de opeenvolgende centrumlinkse regeringen sinds 1990 hebben gedaan. Daarom stelden de Mapucheleiders de huidige president, Michelle Bachelet, voor een "nieuwe relatie" aan te gaan. Ze legden donderdag een voorstel van 51 pagina's voor, het resultaat van een trawun (een traditionele vergadering) met 3.000 deelnemers die het overgrote deel van de ruim 600.000 Mapuches in Chili vertegenwoordigden.

Bachelet "erkent de historische schuld die de Chileense staat heeft uitstaan bij de Mapuches", zegt Miguel Melin, een Mapucheleider die deel uitmaakte van de delegatie die in het presidentiële paleis werd ontvangen.
Volgens Melin heeft Bachelet toegezegd een gesprekspartner van hoog niveau aan te duiden voor de onderhandelingen. In maart maakt ze de precieze procedure bekend.

De Mapuches willen meer politieke participatie en eisen tegelijk een recht op zelfbeschikking - bijvoorbeeld via territoriale autonomie. Ze willen weer rechten verwerven op gronden waar hun voorouders leefden maar die intussen zijn toegewezen aan boeren en bedrijven. En ze vragen ook meer ontwikkelingshulp voor de vergeten gebieden waar ze leven. Op wettelijk vlak kijken ze uit naar een grondwettelijke erkenning van hun eigenheid en de ratificatie door Chili van Conventie 169 van de Internationale Arbeidersorganisatie (IAO) - een verdrag dat de rechten van inheemse minderheden beschermt.

Dat zijn voor een groot deel controversiële eisen, want de regering stimuleert in de uitgestrekte gebieden in het zuiden van het land waar de Mapuches leven nog altijd grote investeringen in de houtkap, in pulpfabrieken, waterkrachtcentrales, wegen, vliegvelden en stortplaatsen.
Veel van die projecten drijven de Mapuches verder weg uit hun voorouderlijke gebieden en belasten het milieu.

De Mapuches vinden dat de Chileense staat hun moet vergoeden voor de schade die vroegere investeringen hebben aangericht, en eisen ook dat de grote bedrijven in hun regio verplicht worden plaatselijke ontwikkelingsinspanningen mee te financieren.

Andere eisen zijn de officiële erkenning van de taal die de Mapuches spreken, van hun traditionele kennis en gezondheidszorg en van hun rechtssysteem.

Politicologen denken dat de meeste politieke en economische eisen van de Mapuches op korte termijn onhaalbaar zijn. Volgens hen is er wel meer vooruitgang mogelijk op het vlak van onderwijs en gezondheidszorg. IPS (PD)(EINDE/2007)

uit:
http://www.ipsnews.be/news.php?idnews=8342